Офіційний сайт Городенківської районної ради

День Соборності України.

Шановні краяни!
День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято - День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Виголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності.
Учасником тих буремних днів був наш краянин, віце-президент ЗУНР Лев Бачинський. На 22 січня в складі 65 чоловік до Києва приїхала делегація ЗУНР на чолі з Левом Бачинським. На цей день призначено урочисту подію -  Злуку двох частин України в одну соборну державу. На площу біля Софії прийшли члени Директорії на чолі з її головою В. Винниченком і делегація від ЗУНР з віце-президентом західних областей Л. Бачинським. Цього дня він виступив із вражаючою урочистою промовою.
Сьогодні ми відчули ціну соборності, адже вперше за існування незалежної України вона під загрозою. Саме за соборність та суверенність віддали своє життя учасники Революції Гідності, а сьогодні віддають життя бійці добровольчих батальйонів, Збройних Сил України, Національної Гвардії. Соборність українських земель як ніколи актуальна сьогодні. Ми маємо нагоду продемонструвати нашу справжню любов до рідної країни, ставши на її захист.
Відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акту Злуки - це не тільки суспільна потреба, це наш моральний обов’язок берегти світлу пам’ять незліченних жертв, принесених українським народом на вівтар незалежності.
Хочеться, щоб люди зрозуміли: сьогодні настав час самим будувати своє майбутнє – відкинувши чвари і незгоди, у єдиному пориві творити наш рідний дім – єдину, соборну, європейську Україну. Ми можемо мати різні точки зору, жити на сході чи на заході, але ми всі – єдиний український народ.
У такий важкий та скрутний час вітаю вас з цим важливим для нашої країни святом! Бажаю нам усім витривалості, сили духу, віри у власні сили! Нехай над нашими головами врешті буде мирне небо, а Україна переможе!

Слава Україні!
Героям Слава!


Голова районної ради                                               Іван  Мандич

Дизайн: Роман Туз