Офіційний сайт Городенківської районної ради

Створення об’єднаних територіальних громад.

В районному палаці культури відбулася зустріч з питань створення та організації діяльності об’єднаних територіальних громад (ОТГ).
В її роботі взяли участь голова районної ради Іван Мандич, заступник голови обласної державної адміністрації Валерій Крецул, директор відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк, перший заступник голови райдержадміністрації Роман Жичицький,  керівники структурних підрозділів облдержадміністрації.
Зустріч була організована для міського, селищного, сільських голів, депутатів місцевих рад, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, установ та організацій району, представників громадських організацій. Присутні мали можливість ознайомитися з ходом ІІІ фази децентралізації в Україні.
Загалом, в Івано-Франківській області на першому етапі децентралізації утворилося 4 ОТГ, на другому – 8, і надалі активно надходять документи від різних потенційних ОТГ з перспективою об’єднання.
Тому процес децентралізації – незворотній. Верховна Рада підкріпила реформу децентралізації низкою нових законопроектів, на яких всі очікували. Присутніх ознайомлено із введенням в дію закону щодо статусу старости села, селища, який розроблено з метою більш чіткого визначення шляхом окреслення просторових меж його діяльності, кола повноважень, підстав та порядку дострокового припинення повноважень, гарантій діяльності.
Проект Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» передбачає створення правових передумов для підвищення престижності служби в органах місцевого самоврядування, врегулювання статусу службовця органу місцевого самоврядування, рівного доступу до служби в органах місцевого самоврядування виключно на основі заслуг, прозорого прийняття на службу до органів місцевого самоврядування, стимулювання кар’єрного зростання, деполітизації, нової моделі оплати праці, що мінімізує суб’єктивізм керівника, впровадження ефективного механізму запобігання корупції та підвищення рівня соціального та матеріального захисту службовців.
Детальніше про нововведення розповіли експерти. Зокрема, Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад) дає змогу чітко визначити механізми приєднання в ОТГ. В пояснювальній записці до Закону йдеться про те, що таке прийняття сприятиме створенню потужних, самостійних та самодостатніх територіальних громад, які здійснюватимуть регулювання і управління суттєвою часткою суспільних справ, які належать до їхньої компетенції, в інтересах місцевого населення.
Така ж  зустріч відбулася в селищі Чернелиця.

Дизайн: Роман Туз