Офіційний сайт Городенківської районної ради

Анонси

Вікнянці шанують пам"ять своїх героїв
22 червня 2015

У неділю 21 червня 2015 року, у селі Вікно на приміщені школи відкрито пам"ятну дошку загиблому в зоні АТО Андрію Галаю. Андрій героїчно загинув у неділю 20 липня 2014 року в бою під Луганськом, прориваючи вороже кільце до аеропорту. Це дало можливість вивезти з оточення більше 50 поранених десантників, в яких не було ні води, ні медикаментів. Перед боєм він, відчуваючи свою смерть, сказав своєму товаришу Івану: "Я сьогодні загину, а ти поїдеш в село і скажеш моїй дівчині, що я її дуже кохав та подаруєш їй великий букет ромашок".

Цього ж дня на будівлі Будинку Культури с. Вікно освячено меморіальну дошку героям ОУН-УПА братам Ярославу, Мирону та Володимиру Василикам.

Василик Ярослав 1922 р.н. , псевдо "Грім", сотник УПА, член ОУН з 1940 року. Навчався в Коломийській гімназії, а потім у Львівському політехнічному університеті. Був провідником пропаганди ОУН Коломийської округи. У серпні 1943 року зі своїми друзями потрапив у засідку в селі Іспасі. Прикриваючи відхід побратимів був тяжко поранений, друзям вдалося доставити Ярослава у рідне село Вікно, де він помер від ран. Похований на сільському цвинтарі.

Василик Мирон 1924 р.н. псевда : "Скаба," Роман" , член ОУН з 1942 року. Закінчив Коломийську гімназію та Львівську політехніку. Був організаційним референтом Коломиського районного проводу. 28 жовтня 1946 року його і ще двох побратимів вистежили у криївці кагебісти. У безвихідному становищі повстанці знищили бібліотеку, редакційне майно, а самі підірвалися, щоб не потрапити в руки ворогам. Господаря, у якого була ця криївка заарештували. У 1946 році він повернувшись з в"язниці перепоховав героїв.

Василик Володимир 1925 р.н. - псевдо "Різбяр", з 1941 року член ОУН, як і його брати закінчив Коломийську гімназію, а потім навчався у Львівському педагогічному інституті. Заарештований в 1944 році на Коломийщині і засуджений на 8 років позбавлення волі та 5 років позбавлення права  із конфіскацією майна. Звільнений у 1952 році. Помер в 1987 році у селі Воскресінцях Коломийського району.

У відкритті пам"ятних знаків взяли участь родини героїв : отець Мирослав Ніньовський , голова районної ради Богдан Кобилянський, голова Городенківської РДА Василь Буджак , Вікнянський  сільський голова Володимир Симанчук,  директор школи  Марія  Федоришин, учні школи та педагоги, громадськість села.

Вічна пам"ять героям, які віддали життя за Україну.                                 Герої не вмирають.

Дизайн: Роман Туз